JoeyAvondtsMicrosoft heeft de filosofie om elk jaar een nieuwe “major” release uit te brengen van NAV. Ook 2017 gaat van start met een nieuwe versie, namelijk Microsoft Dynamics NAV 2017. Naast optimalisaties aan de achterliggende “motor” en verbeterde CRM integratie heeft versie 2017 heel wat nieuwigheden in petto die het de moeite waard maken om te upgraden of om over te stappen naar NAV 2017 van uw huidige ERP oplossing. Het beheren en automatiseren van uw hele workflow wordt nu nog gemakkelijker!

Joey Avondts, één van onze Dynamics Business Consultants, somt in dit artikel de 14 belangrijkste nieuwe mogelijkheden voor u op en verduidelijkt deze aan de hand van screenshots. Van integratie met Outlook tot het nog meer vereenvoudigen en automatiseren van uw processen. Stuk voor stuk maatregelen waardoor u en uw collega’s nog efficiënter kunnen werken en zich meer kunnen focussen op kerntaken.

1. Geavanceerde Outlook integratie

Naast Outlook taken, contacten… die u reeds kon synchroniseren tussen Outlook en NAV, kan u voortaan bepaalde handelingen uitvoeren zonder Outlook te verlaten. Zo kan u bij het verkrijgen van een e-mail van een bepaalde klant meteen een offerte, order of factuur opmaken, dit allemaal in Outlook zelf. U moet dus niet meer schakelen tussen Outlook en NAV waardoor u sneller de gewenste documenten kan opstellen en versturen.

2. Optimalisatie van de schermen

Tal van schermen zijn logischer ingedeeld zodat u efficiënter kan werken met de informatie die het ERP pakket te bieden heeft. Velden zijn nu nog beter gerangschikt, in slimmer ingedeelde tabbladen.

Een aantal velden zijn nu standaard verborgen, maar zijn nog wel eenvoudig op te roepen. Dit voorkomt te drukke schermen door een overvloed aan velden.

3. Herkenning van inkomende documenten

NAV 2017 voorziet verbeteringen in de digitale verwerking van inkomende documenten zoals facturen. Wat houdt dit precies in:

 • De lijst van verwerkte documenten is nu gefilterd voor een duidelijkere weergave;
 • OCR (= automatische tekstherkenning) herkent nu ook regels op documenten, waar voordien enkel header informatie werd herkend;
 • Visuele training en validatie van de OCR service is mogelijk.

4. Artikelkenmerken

Een veel gevraagde feature door Dynamics NAV gebruikers is nu toegevoegd: ‘Artikelkenmerken’ (features)! Met artikelkenmerken kan u uw artikelen verrijken met diverse informatie die het makkelijker maakt ze in te delen, op te zoeken, te kenmerken…

Zo kan u nu bijvoorbeeld aan een “tafel” de volgende kenmerken meegeven:

 • Kleur;
 • Diepte;
 • Breedte;
 • Hoogte;
 • Materiaalsoort;
 • Gewicht;

Het aantal kenmerken dat u kan definiëren is eindeloos, zodat u deze perfect kan invullen volgens de noden van uw business.

5. Categoriseren van artikelen

In de vorige versie had u twee niveaus voor het indelen van artikelen: ‘artikelcategorie’ en de daarbij horende ‘productgroepen’. Het niveau van ‘Productgroepen’ is nu weggehaald en zit vervat in de ‘Artikelcategorie’. U heeft hier nu immers de mogelijkheid om een oneindig aantal’parent-child’ niveaus toe te voegen onder de artikelcategorieën. Bedrijven die meer dan twee niveaus hebben om de artikelen in te delen kunnen dit voortaan zonder probleem.

6.“Service” artikelen

Tot voor kort ging het gebruik van artikelen in principe gepaard met het bijhouden van voorraad en voorraadwaarde. Er zijn echter bepaalde artikelen zoals diensten, softwarelicenties, consultatie… die niet per se dezelfde opvolging nodig hebben als fysieke goederen. Daarom is er nu een nieuwe soort “Service” in het leven geroepen om dit op te vangen. Ter verduidelijking zie screenshot.

7. Afbeeldingen

Naast de afbeeldingen bij artikelen die reeds bestonden, zijn er nu ook afbeeldingen mogelijk bij klanten en leveranciers. Daarnaast zijn deze nu vlot bereikbaar via een factbox aan de rechterzijde. Kortom: Dynamics NAV 2017 maakt het visualiseren van uw artikelen, klanten en leveranciers nu nog eenvoudiger.

8. Snellere voorraadaanpassingen

Voor bedrijven die aan eenvoudig voorraadbeheer doen is het nu mogelijk om rechtstreeks vanuit de artikelkaart de voorraad bij te sturen. Het is dus niet meer nodig hiervoor een dagboek in te vullen. Één klik naast de weergave van de bestaande voorraad is voldoende om deze aan te passen.

9. Factuur corrigeren/annuleren

Dankzij versie 2017 kunnen facturen met 1 druk op de knop gecorrigeerd of geannuleerd (lees: gecrediteerd) worden. Hoe werkt dit precies? Hiervoor gaat u naar de betreffende factuur en klikt u bovenaan op “Corrigeren” of “Annuleren”. Ook crediteren van facturen is vanaf nu kinderspel.

10. Betere afhandeling van verzend- en facturatieadressen

Het afhandelen van het verzend- en/of facturatieadres kan nu nog eenvoudiger. De gegevens op de documenten worden nu onder één tabblad gebracht. U kan ervoor kiezen om de standaardgegevens van de klantenkaart te nemen of af te wijken via eenvoudige keuzevelden.

11. Categoriseren van grootboekschema’s

Binnen het grootboek is het nu ook mogelijk om (sub)categorieën toe te voegen zodat u hier een duidelijkere indeling kan verkrijgen. Deze categorieën zijn reeds voorzien volgens de Belgische boekhouding.

12. Projectoptimalisaties

NAV 2017 heeft ook bij projecten een aantal optimalisaties doorgevoerd. Er zijn vier zaken geoptimaliseerd om het beheren en opvolgen van uw projecten nog vlotter te laten verlopen, namelijk:

 1. Er werd een nieuw rolcenter (= uw gepersonaliseerd startscherm) gemaakt, specifiek voor de Project Manager. Die kan nu van daaruit de dagdagelijkse taken en rapportages uitvoeren.
 2. Duidelijke informatie met betrekking tot de kosten van een project worden nu aan de
  rechterzijde, in een factbox, getoond.
 3. Taken zijn nu rechtstreeks zichtbaar op de projectkaart, doorklikken is dus niet meer vereist.
 4. Tot slot kan u nu rechtstreeks vanuit een project een offerte sturen naar de klant. Zo moet u niet meer switchen tussen vensters, wat het proces vereenvoudigt.

 

13. Verbeterde weergave van waarschuwingen/berichten

Stoorde u zich aan de pop-up waarschuwingen? Versie 2017 biedt hiervoor een oplossing, berichten worden nu niet meer als “vervelende” pop-up weergegeven maar als melding. U kiest zelf of u de melding negeert of er gevolg aan geeft. Ideaal om in 1 vlotte beweging door te werken zonder dat u de pop-ups moet wegklikken.

14. “Boeken en nieuw”

Tot slot de laatste nieuwe feature van NAV 2017. Vanaf nu kan u eenvoudig doorklikken op “Boeken en nieuw” als u een reeks documenten na elkaar moet boeken. Wat mag u precies verwachten? Nadat het huidige document eerst wordt geboekt, staat er meteen een nieuw document voor u klaar waarmee u aan de slag kan gaan. Zo kan u de vaart er inhouden en heeft u het boeken van documenten in mum van tijd geklaard.

U ziet het, er zijn weer heel wat nieuwigheden die het de moeite waard maken om te upgraden naar Dynamics NAV 2017. Beschikt u nog niet over een ERP pakket, dan heeft dit tipje van de sluier u mogelijks overgehaald om te kiezen voor Microsoft Dynamics NAV.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Eric GorisHeeft u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een upgrade? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Sales Specialist Eric Goris.

Hij maakt graag tijd voor u vrij om de mogelijkheden voor uw organisatie samen te overlopen.

Leave a Reply